Ga door naar hoofdinhoud

Model A1013, A1052, A1085, or A1107 / 1440x900 screen resolution

153 Vragen Bekijk alle

No sound from PowerBook G4 17" internal speaker after HDD change

I followed the instructions on ifixit to replaced a crashed hard drive on a powerbook G4 17" 1Ghz.

I think I might have pulled the audio ribbon cable a little too hard when I was taking it apart.

After installing the new hard drive and reinstalling the OS (10.6), I realized there is no sound coming from the internal speaker.

Sound from the audio jack is okay.

Here's what I've tried:

  • Zap PRAM
  • Reset Open firmware
  • Checking Audio under system preferences to ensure it's not on headphones
  • Removed and installed the audio ribbon cables a few times

I've already ordered a new ribbon cable, and still waiting for it a arrive.

But what I don't understand is, I don't see any signs of damage on the current ribbon cable.

Is there any possibility something else is not right?

Update:

Ribbon cable arrived, changed it, but still no sound.

I've tried pushing on the logic board side of the cable while playing some music, no sound. Tried to fiddle around with other connectors while the PowerBook is "live" and playing music. No sound.

Just ordered a replacement audio board. Hopefully that is the source of the problem.

Latest update. Got the replacement audio board that came with a ribbon cable. Got them fixed into the Powerbook and still no sound.

I've also double, triple checked all connections and there is no breakage or loose connection.

Help!

Beantwoord! View the answer Dit probleem heb ik ook

Is dit een goede vraag?

Score 2
Voeg een opmerking toe

7 Antwoorden

Gekozen oplossing

one or more legs under the speakers socket on the motherboard may be desoldered if you applied to much force removing the connector. Open the top case and apply a little pressure on the connector with a spunger while booting the PB and if you got sound then you'll have your answer. Now to resolder the socket is another game, that's micro soldering and the pins are under the socket.

Was dit antwoord nuttig?

Score 1
Voeg een opmerking toe
Het nuttigste antwoord

The small board near the hard drive, containing the 1/8" jacks also contains the audio chipset. It's a good sign the board and ribbon cable going back to the logic board are ok, since you get audio out from the headphone jack. Double-check the black cable going to the speakers, as that is what is probably loose.

PowerBook G4 Aluminum 17" 1-1.67 GHz Speakers Replacement

Was dit antwoord nuttig?

Score 5
Voeg een opmerking toe

you could have damaged the part where the ribbon connects to the speakers or logic board, so I would check those

hate to ask the obvious but did you try turning it up?

Was dit antwoord nuttig?

Score 0
Voeg een opmerking toe

Thanks for the advise.

Will check the connector on the audio board under a magnifying glass later. That was the part that I used some force to remove the cable.

Yup, turned the volume all the way up.

Anyway, I knew the internal speakers connection was screwed when I zapped PRAM and there wasn't any chime.

Was dit antwoord nuttig?

Score 0
Voeg een opmerking toe

I have no answer. I have 2 G-4 PowerBooks 667 and 1 just recently has lost internal sound and I have 1 G-4 867 that has lost sound now for 2 years. Sound works with earphone jacks on both computers. I wish apple would give a response why so many G-4 laptops have this problem

Bounce

Was dit antwoord nuttig?

Score 0
Voeg een opmerking toe

Your issue is very likely to be that system 10.6 is not compatible with PowerBooks. 10.6 is designed only for Intel machines, not Power PC's. This is how to check....boot your PowerBook off an install disc, preferably 10.4 Tiger, and see if you have any audible bloops when you increase and decrease the volume.

Was dit antwoord nuttig?

Score 0
Voeg een opmerking toe

Although I was very careful with the speaker cable, and everything else, I too get no sound from the speakers after otherwise-successfully replacing the HDD.

However, I also don't get any sound from the headphones either. Can that cable affect headphones too?

Update

To further clarify, I haven't yet had a chance to do much diagnosis of the problem, other than the obvious stuff: Yes, the volume's up, it's not muted, and the correct (and only) sound-output device is selected.

After it finishes a round of Software Updates, I'll try zapping the PRAM (what the heck, may as well).

Was dit antwoord nuttig?

Score 0
Voeg een opmerking toe

Voeg je antwoord toe

riDerz zal eeuwig dankbaar zijn.
Weergavestatistieken:

Afgelopen 24 uren: 0

Afgelopen 7 dagen: 0

Afgelopen 30 dagen: 5

Altijd: 6,512