Ga door naar hoofdinhoud

Repareer je spullen

Recht op reparatie

Winkel

A game console released in North America by the Nintendo Company in 1985, called the Nintendo Entertainment System, model NES-001.

42 Vragen Bekijk alle

Screen going black temporarily when new graphics loaded

I’m having an issue with an NES that I recently acquired, which I haven’t seen reported elsewhere. Periodically, the screen will go black for about 2-3 s. This always happens when there are lots of new graphics being loaded in. For example, in Final Fantasy, it happens when I go from the world map to a battle screen. In Bubble Bobble, where each level is one screen, it happens at the start of every new level, starting with level 3. And in Kirby’s Adventure, it happens any time Kirby moves enough to cause scrolling. Oddly, while the majority of games I’ve tried have this issue, it’s not universal. Mario 1, for instance, never does it, no matter how fast I force the screen to scroll. Maybe its graphics are simpler to load? In any case, I doubt it’s an issue with the game cartridges.

This console has had issues with the 72-pin connector, which I have improved, but am still working on perfecting, so that’s a possible source.

I’m connected to a Toshiba flatscreen smart TV (50LF711C20) via composite (RCA). No other device that I’ve connected to the TV has had this issue, including a DVD going over composite. I have tried swapping out the video cable, which had no effect. I have ensured that the Picture settings for Composite specify “Game” mode. I unfortunately don’t have another TV with Composite that I can try out.

Could this be some faulty video processor, or a memory chip not loading the data fast enough? Or a fundamental incompatibility between the NES and this TV? Or should I just keep fiddling with the 72-pin connector, since it’s generally the Root of All Evil?

Any thoughts are appreciated!

EDIT: Boiling the 72-pin connector, while generally seeming to improve connectivity, has not resolved this specific issue.

Beantwoord! View the answer Dit probleem heb ik ook

Is dit een goede vraag?

Score 0
Voeg een opmerking toe

1 Antwoord

Gekozen oplossing

I found a roundabout solution, which was to buy an RF-to-coax adapter and plug the NES in through coax. Not ideal, as I’d really rather go through composite, but it suggests that either the problem on the NES was limited to the composite connections (and not something fundamental about the video processing) or that it was an issue with the TV. I suspect the latter. The TV may not have liked the signals it was getting through composite video, maybe the signal was too low-power to be detected as present. Or the TV and the NES were not syncing properly, like the TV was expecting a higher baud rate than the NES was providing, or the NES couldn’t get out all the new video information to the TV before the TV got tired of waiting and declared the connection lost. Something like that.

I’d still welcome any thoughts, for curiosity reasons, but from a practical standpoint, I’m calling this one solved!

Was dit antwoord nuttig?

Score 0
Voeg een opmerking toe

Voeg je antwoord toe

Steven McGie zal eeuwig dankbaar zijn.
Weergavestatistieken:

Afgelopen 24 uren: 0

Afgelopen 7 dagen: 0

Afgelopen 30 dagen: 7

Altijd: 38